Indholdsfortegnelse

Drivhus Placering

Hvilken placering af drivhus i haven / på grunden?

Drivhus placering afhænger af havens eller grundens størrelse og betingelser i forhold til at give nok sol og skygge. Det er vigtigt i forhold til at bruge et stort Halls drivhus til opholdsrum eller et drivhus til at dyrke dine egne tomater eller måske agurker i drivhuset.

Brug de nedenstående tips til valg af drivhus eller måske orangeri, der sammen med dit behov, kan gøre det nemmere at vælge det rigtige drivhus der passer ind i haven / på grunden.

Bedste placering af drivhus

Der er ikke nogen specifik placering der er bedst. Dit behov, materiale og størrrelse af drivhus afhænger af placeringen.

Hvis du vil tidligt i gang med dyrkning af planter og grøntsager, kan øst / vest placering være det bedste valg, hvor polycarbonat plader er bedre end drivhuse med glas.

Placeringen af drivhuset bør ikke være for tæt på store træer eller andet der giver for meget skygge, så væksten på dine afgrøder ikke er optimal.

  • Drivhus i glas: Et drivhus af glas får den optimale udnyttelse, hvis det er placereret i nord / syd retning. Solen står op i øst og giver en hurtig opvarmning af drivhuset. Når solen står i syd og giver mest varme, vil den smalleste del af drivhuset pege mod syd, så drivhuset ikke bliver for varmt og svitser alt af. Sidst på dagen vil drivhuset udnytte de sidste solstråler ved solnedgang i vest, hvor solen vil dække langsiden af drivhuset.
  • Polycarbonat drivhus: Et fordelagtig materiale hvis du vil tidligt i gang om foråret. Her vil en Øst / vest placering være det bedste valg, da drivhuset vil få det meste lys fra sydøst til sydvest retning, hvilket både forlænger sæsonen og hjælper dig med at komme hurtigere i gang, når vinteren slipper sit tag på os.

Placering hvis drivhus er opholdsrum

Hvis du ønsker et drivhus til opholdsrum, hvor der kan drikkes kaffe, spises frokost eller bare slappe af med en bog og generel hygge, bør du placerer drivhuset tæt på huset. En tæt placering på boligen der kan være i forlængelse af terrasse, gør, at du slipper for at skulle gå for langt, og derved nok vil udnytte uderummet meget mere og gøre arbejdet med kapilærkasser og planteborde dejligere.

Her kan et vægdrivhus måske det gode valg, da denne type drivhus er placeret op af husmuren. Hvilket også giver dig dèn fordel, at du måske vil bruge terrassen, bålfad og andet mere, og du slipper for ting som at skulle lægge fliser.

Hvilken vej skal drivhuset vende?

Du kan vælge mellem nord / syd retning eller øst / vest retning. Det klassiske drivhus med glas plader bør altid vende i nord / syd retning, så du udnytter varmen optimal og samtidig undgår, at afgrøderne får for meget varme. Drivhuse med polycarbonat plader kan udnytte sæsonen mere, hvis drivhuset placeres i øst / vest retning.

Husk læ for drivhuset

Der blæser meget i Danmark, og vinden kan afkøle drivhuset. Derfor bør du placerer drivhuset i læ f.eks. ved hjælp af en hæk, hvilket også giver en fordel i forhold til holdbarheden.

Skygge

Hvis drivhuset får for meget sol især midt på dagen hvor der er varmest, så vil dine grøntsager og andet blive udsat. Derfor kan det være en fordel at vælge en placering, hvor en høj busk eller andet kan give noget vandrende skygge.

Du bør overveje forskellig tilbehør som skyggepasta, drivhusgardiner eller polycarbonat, som hjælper til at give skygge der kan hjælpe mod at planterne bliver svitset af. Helt ligesom du kan plante en høj vinplante, buksbom eller andet i drivhuset med placering mod syd, hvilket kan give skygge for de andre afgrøder.

Placering af planter i drivhus

Drivhus planter har forskellige behov for sol, lys, varme eller bestøvning. F.eks. har agurker brug for mere sol end tomater, hvor den sydlige placering er optimal for agurker. Mens tomater kan plantes alle andre retninger.

Chili planter har brug for gennemsnitlig 20 grader varme hele dagen lang. Her skal du vælge en placering med både sol og skygge, så planterne hverken bliver svitset eller ikke får varme nok. Krydderurter er som regel mere taknemmelige for mindre varme, og kan plantes udenfor gennem de tre varme sommermåneder.

Placering af drivhus i skel

Som udgangspunkt skal bebyggelse i tilknytning til huset være placeret mindst 2,5 meter fra skel. Her vil et fritstående drivhus dog gerne være tættere end de 2,5 meter fra skel.

Højden har også betydning, hvor reglerne siger at drivhuset ikke må være højere end 1,4 m. x husets afstand til skel. Hvis drivhuset er placeret mindst 2,5 meter væk fra skel, må drivhuset være op til 3,5 meter højt.

Samlet bebyggelse af drivhuse eller skure på grunden, må ikke overstige 50 m2 uden en byggetilladelse.

Måske du også er interesseret i disse