VÆGDRIVHUS

Hvis du elsker tanken om at dyrke dine egne afgrøder, men har begrænset plads, kan et vægdrivhus være den perfekte løsning til at spare plads. Vægdrivhuse kan købes i både helt små drivhuse til altanen som store drivhuse der kan fungerer som udestue.

Vægdrivhuse findes i mange størrelser, materialer og brands. Disse tre drivhuse er populære til hvert sit formål og størrelse.

3 populære vægdrivhuse til boligen

Vitavia Ida

Vitavia Ida serien er prisvenlig og god kvalitet. Nok det mest populære væghængte drivhus i Danmark og Europa. Ida drivhuset kan købes i fem forskellige størrelser fra 0,9 m2 til 7,8 m2. Du får en god kvalitet, hvor de mindre modeller kan vælges med polycarbonat eller 3 mm. glas. Med vind og legende børn vil polycarbonat være den bedste løsning. De mindre modeller er velegnet til altan, terrasse eller den mindre plads i haven. Stålsokkel er inkluderet i prisen.

Vitavia Helena

Helena serien er en af de mest populære vægdrivhuse i stor størrelse. Det er et eksklusivt, stort vægdrivhus der kan købes i 8,8 m2, 10,6 m2 og 12,2 m2 størrelser. Det giver et rummelig rum til både ophold med havebord som kapilærkasser og andet til afgrøder. Helena vægdrivhus serien har konstruktion af anodiseret aluminium.en dobbelte skydedør kan monteres i front eller i gavl. Der er 4 mm. floatglas og 10 mm. polycarbonat i taget der også har to vinduer til ventilation. Stålsokkel er tilkøb til Helena serien.

Halls Altan 2

Halls Altan 2 er et lille vægdrivhus til altan eller terrasse. Drivhuset har en højde på 1,8 cm. og dyrkningsareal på 0,9 m2. Det giver god mulighed for at dyrke grøntsager og planter i højden, eller dele op i to etager. Halls vægdrivhuset har polycarbonatplader der kan give begrænset lysindfald. Men samtidig slagfast og velegnet hvis der er børn. Juliana Urban kan være det flotte alternativ, som også et mini drivhus med højde til større planter.
brug mini drivhus på altan

Hvorfor købe et vægdrivhus?

Et drivhus der står op ad væggen, sparer dig en del plads i forhold til et fritstående drivhus. Samtidig kan et væghængt drivhus i mindre størrelser, være den perfekte løsning til at dyrke eksotiske planter, grøntsager eller andet på altan eller balkon.

Du kan også bruge det større vægdrivhus som udestue, hvis drivhuset monteres med direkte adgang fra stuen eller andet dør i boligen.

Vægdrivhuse der står op ad en mur med sol på, vil bruge varmen fra muren og give dine tomater, chili, krydderurter eller blomster bedre betingelser for vækst i forhold til et fritstående drivhus.

Købe det eksklusive eller billige vægdrivhus?

Priserne er vidt forskellige fra det billige plast drivhus til de store modeller, der kan fungerer som udestue eller orangeri. Kvalitet i materiale, funktioner og størrelse er forskellen på priserne.

De eksklusive drivhuse har flere funktioner og holdbare materialer i sammenligning med de helt billige drivhuse i plast. Kvalitet koster og giver holdbarhed mod miljøets påvirkninger og materiale valg.

Hvis du køber et billigt drivhus, kan du sagtens dyrke de samme afgrøder og planter. Men du bør vælge en god placering, hvor blæst ikke vil rykke drivhuset i stykker.

Drivhus materialer

Væg- og almindelige drivhuse kan typisk købes i aluminium, træ eller plast materialer med hver deres fordele og ulemper.

  • Drivhuse i aluminium: Metal er holdbart, robust og kræver stort set ikke vedligeholdelse. Samtidig tager vægdrivhuse i sort, grøn eller alu sig godt ud.
  • Drivhuse i træ: Du kan bygge dit eget vægdrivhus i træ. Et robust materiale der tager sig naturligt ud. Ulempen er dog vedligeholdelse, som træ kræver.
  • Drivhuse i plast: Billig materiale der er nem at samle og komme i gang med at dyrke. Plast drivhuse skal gøres rene inden de lægges på lager for vinteren. Materialet vil relativ hurtig blive slidt og miste sin farve i solen. Og så er det ret vindfølsomt, så skal forankres godt.

Bedste planter til drivhuse

Rigtige mange grøntsager, krydderurter, blomster og planter kan dyrkes i et drivhus. Som inspiration kan du bruge denne liste med de populære grøntsager:

  • Tomater: Nok det mest populære valg at dyrke i drivhus. Her vil Gemini eller bøftomaten være sorter at få succes med.
  • Agurker: Er i stærk popularitets konkurrence med tomater. Agurker er lidt svære at dyrke end tomater, der ikke kræver samme mængde sol og vand som agurker.
  • Basilikum: Populær krydderurt der giver den velkendte smag til maden. Urten kræver rigelig med vand, men nem at holde ved at trimme topskud.
  • Persille: Den danske klassiker der kan dyrkes hele året rundt.
  • Chili: Chili kræver mere arbejde end agurker og tomater, men en dejlig, hjemmedyrket tilføjelse til madlavningen.
  • Aubergine: Kræver lidt tilvænning men udbytte vil være små auberginer med en bedre smag end du finder i supermarkedet.
  • Peberfrugter: Der er forskellige sorter at vælge mellem der giver forskellig modning og udbytte.
  • Kiwier: Frugtræ der er blevet populær at dyrke i de danske drivhuse. Kiwi behøver god plads, så ikke velegnet til mini drivhuse. Stikkelsbær sorten har svagere vækst, der gør den velegnet til de mindre drivhuse.
  • Timian: Kræver masser af sol men nem at dyrke.
  • Vindruer: Populær flerårig plante at dyrke i drivhuse, udhuse og orangerier. Kræver arbejde med at beskære vinranken og ikke mindst god plads i højden.
  • Citrusfrugter: Citroner, appelsiner eller meloner kan alle dyrkes i drivhuse og ganske modstandsdygtige mod koldt vejr.
  • Ferskner: God at dyrke i drivhuse, hvor det dog gælder om at finde en sort til størrelsen af drivhus. Dværgferskenen er en mindre plante der kan stå i krukke. Ferskner kan dog ikke tåle frost.

Bedste betingelser for planter i drivhus

For at få bedste betingelser for planter og afgrøder, skal du finde en solrig væg til drivhuset. Men samtidig skal planterne heller ikke svitses af. Du skal enten overveje skyggegardiner, skyggepasta eller andet tilbehør som du kan købe online eller hos Bilka, Harald Nyborg, Silvan, Coop, XL-Byg, Jem og Fix, Bauhaus, Davidsen m.m. Alternativt kan du overveje et sted hvor små træer eller buske kan skygge noget af dagen, mens solen stadig skinner igennem og opvarmer.

25 grader om dagen er bedste temperatur i drivhuset. Derfor skal du sørge for god ventilation så der ikke bliver for hedt. Helt ligesom du skal vente med at dyrke agurker og andet, indtil temperaturen er høj nok.

Jorden bør skiftes fra år til år for at undgå svampe og angreb af skadedyr. Du bør også sørge for en god forårsrengøring af drivhuset inden du planter ud. Helt ligtesom det måske skal tømmes for plæneklipper, trillebør, haveslange, græstrimmer eller andet der måske har ”overvintret” i drivhuset.

Automatisk vandingsanlæg kan hjælpe med at sikre planterne får rigelig vand. Her kan du med fordel overveje at købe en regnvandsopsamler for både vandbestanden, miljøet og pengepungens skyld.