ORANGERIER

Orangerier er blevet populære i de danske haver. Et orangeri adskiller sig fra det klassiske drivhus ved at være et stort og smukt ”rund” drivhus med stor vinduespartiet og højt til loftet. Orangerier blev oprindelig brugt til at gro citrustræer og andet. Men er i dag primært et stort opholdsrum i haven, der bruges til at være et dejligt frirum at slappe af i, samtidig med, at du kan dyrke det meste. Orangeri kan tilpasses eksisterende bolig, men sælges primært som fritstående drivhuse til de større haver på højde med pavilloner.

Fordelen ved et orangeri er, at du forlænger den danske sommer i haven, og samtidig har et dejlig sted til opholdsrum og mulighed for at dyrke mange afgrøder.

find det rigtige glas til dit drivhus

Hvad er orangeri?

Forskel på pavillon og orangeri

Der er ikke den store forskel på pavillon og orangeri, hvor pavillon nok primært er designet som et uderum, mens et orangeri er et stort drivhus til både opholdsrum og plads til at dyrke citrustræer, planter og andet af større størrelser.

Hvad du skal tage højde for ved køb af orangeri

Når du skal købe et orangeri, skal du overveje disse ting:

  • Hvad behov har du i forhold til brug?
  • Størrelse i forhold til dit behov for at dyrke planter og opholdsrum
  • Budgettet har stor indflydelse på dit valg af model i forhold til størrelse og kvalitet
  • Designet kan være firkantet, 6-kantet eller 8-kantet model
  • Materialer varierer i forhold til kvaliten, hvilket også vil afgøre prisen

Byg et orangeri selv?

Helt ligesom med f.eks. et vægdrivhus, så kan du også bygge et orangeri selv. Det kræver dog handyman skills til at arbejde med forskellige materialer. Her skal du vælge mellem at bygge i træ, aluminium og metal materialer til konstruktion. Træ er nemmest at arbejde med i forhold til at svejse metal, hvor det gælder om at bruge hårdt træ til en bærende konstruktion der holder.

Fundamentet er vigtigt i forhold til oasen kan stå sikkert forankret mod blæst og stormvejr. Helt ligesom fundamentet sikrer at orangeriet ikke synker ned. Ved at isolerer gulvet giver du bedre mulighed for at holde på varmen.

Glas

Der kan vælges mellem almindelig klar glas i 3 mm. størrelse. Det er dog ikke særlig holdbart, hverken mod blæst eller hvis du har børn i haven. Her vil hærdet glas være det bedre valg, da det giver 5 – 6 gange højere brudstyrke end det almindelige, klare glas.

Du kan også vælge polycarbonat materiale, som ikke er helt klart ligesom glas. Polycarbonat findes i 1-lags, 3-lags eller 6-lags glas. 3- og 6-lags glas er isolerende og giver bedre mulighed for at holde på varmen. Materialet er dog dyrere end glas.